בעקבות הזמן האבוד – על האיזון בין זמן משפחה לזמן קליניקה

מטפל המקים קליניקה משלו מציב לעצמו אתגר לא רק בחציבת החזון המקצועי שלו, אלא גם בשמירה על לוח הזמנים מאוזן. בין אם המטפל בעל משפחה, חי לבד או משקיע זמן רב בתחביבים שונים, הרי שאם כשכיר שעות העבודה תחומות ומוגדרות, כעצמאי הוא נזקק להגדרה מחודשת של זמני העבודה שלו לעומת הזמן הפרטי. זה נשמע פשוט ומובן מאליו, אבל כשמגיעים ליישום תורת הזמן מגלים שהיא גמישה ונזילה בדיוק כמוהו, והיא לא מקובעת אף פעם, אלא דורשת הסתגלות והתאמה מחדש למשך כל החיים.

תפיסת הזמן והפיכתו לממשות
המעניין הוא שהמילה "זמן" מייצגת דווקא שם עצם שאינו ספיר. זמן הוא ערטילאי וחסר גבולות עד שמחלקים אותו ליחידות שניתן להבין, לאמוד ולהתנהל לפיהן בצורה מסודרת. עד אז, יש לנו רק עבר, הווה ועתיד, ובידינו הבחירה כיצד לתרגם את הרעיון המופשט לגשמיות יומית שתתבטא בלוח זמנים. כאן מתחיל האתגר המקשה בעיקר על עצמאים, אבל לשמחתנו יש לנו כלים להקל.

מאז ומתמיד האנושות נשענה על מחזורי זמן. בעבר, בחברה הלא מודרנית מחזורי הזמן התבססו יורת על הטבע, יום ולילה ועונות השנה, ובחברה המודרנית הזמן מחזור הזמן שלנו נקבע על ידי השעון ולוח השנה. יש לנו 168 שעות להספיק בהן לעבוד, לנהל חיי פנאי ומשפחה, לבצע מטלות נוספות ומגוונות. הדרך היחידה להצליח במשימה היא להגדיר לעצמנו סדר עדיפויות שממנו ייגזר לוח הזמנים, אחרת נלך לאיבוד משבת לשבת והזמן הערטילאי יחמוק מבין אצבעותינו בצורה מוחשית מאוד.

מהי חלוקת הזמן הנחוצה לכם?
מטבע הדברים, עלינו לברר לעצמנו כמה דברים לפני שאנחנו מתאימים לנו את לוח הזמנים. בנקודה זו מתפלגים האנשים על פי סגנון חייהם והנסיבות שלהם. לוח הזמנים של בעלי משפחות עם ילדים קטנים אינו דומה ללוח הזמנים של בעלי משפחות שילדיהן בגרו או לסדר היום של אלה שחיים בגפם, כמובן. גם כאן יש להביט ביושר ולשאול את עצמנו אם חיינו הפרטיים חשובים לנו יותר ולכן נשקיע פחות זמן בעבודה בקליניקה, ומכאן ייגזרו גם החלטות ניהוליות נוספות כמו העסקת עובדים והכנסת שותפים, לדוגמה. רצוי רק לתאם ציפיות ולבחור אנשים שחזונם וסדר העדיפויות שלהם משלים את שלנו כדי שלא נידרש לשוב ולעסוק בעניינים שהסרנו מלוח הזמנים שלנו מלכתחילה.

כמו כן, חשובה השאלה למה הקמנו את הקליניקה העצמאית ואיזה תפקיד היא ממלאת בחיינו. ישנם עצמאים רבים שבחרו בדרך זאת כדי שלא יצטרכו לעבוד הרבה זמן ויוכלו להקדיש זמן למשפחתם או לחיי הפנאי שלהם, וישנם כאלה שקליניקה משלהם היא משאת נפש שנועדה להציף אותם בעבודה כדי לחקור ולפתח שיטה טיפולית, להתמודד עם הביקוש הרב לשירותיהם או משום שזאת התשוקה שלהם והם רוצים לפרוץ קדימה בעבודתם.

המגבלות שמאפשרות לכם את החופש הכי גדול
לכאורה, זה נשמע פרדוקסלי – להגביל זמן במקום לזרום עם הקוסמוס והשפיעה שלו. עם זאת, זמן אינו משאב בלתי מתכלה לנו, בני האנוש. משום כך חייבים לנצל אותו בתבונה ולהגביל את הנביעה של השניות והדקות כך שנוכל לעשות עם זה משהו פרודוקטיבי. הצעד הראשון הוא לקבוע לעצמכם מה תסכימו לקבל ומה לא. במיוחד אם הקליניקה שלכם ממוקמת בבית או צמודה לו, וקל לחצות את הקו שבין הפרטיות שלכם לבין המקצועיות.
במוקדם או במאוחר, אם לא תקדישו לכך מחשבה ותציבו גבולות, יאתגרו אתכם מקרים דחופים, או מקרים לא שגרתיים שיאלצו אתכם לקבוע גבולות. משום כך, עדיף להחליט על כך כבר בהתחלה ולמנוע עוגמת נפש גם לכם וגם למקורביכם כשזה קורה, ועוד לא התחלנו לדבר על מערכות היחסים שלכם עם המטופלים.

סוגיות שכדאי לכם להבהיר כבר בהתחלה: האם טלפונים בשעות שלאחר שעות הקבלה מקובלים? האם יש שעה שאחריה אתם לא פותחים מחשב ולא גולשים בסמארטפון? האם יש לכם מקרי חירום שמחייבים אתכם לטשטש גבולות? האם יש משהו שבגללו אתם מוכנים לוותר על מפגש משפחתי או פעילות פנאי חשובה?

בין תקיעות לבין זרימה – סימנים לכך שגלגל הזמן חורק
אם בשנים הראשונות ברור לכולם שיש להשקיע זמן רב יותר בעבודת ההקמה, הרי שתקופה ראשונית ומאתגרת זו היא רק השלב הראשון. היה והגעתם למנוחה ולנחלה וצלחתם את השנה הראשונה, השנייה והגעתם לשלישית, הקליניקה עובדת, התבססתם, וכעת מה? אם הצלחתם להימנע ממשברים ניהוליים ומקצועיים אתם עשויים להרגיש שזהו הזמן שלכם להתרחב, לשפר, לשדרג, לשנות משהו בהתנהלות שלכם, להתחדש ולהתרענן. סדר העדיפויות משתנה.
אם השינוי התרחש דווקא בחיים הפרטיים שלכם, הקמתם משפחה או פירקתם, שיניתם את סגנון החיים שלכם או שהילדים דורשים יותר תשומת לב כעת, גם לוח הזמנים שלכם עומד להשתנות. השאלה שעומדת בפניכם כעת היא האם אתם ערים לכך? האם האצבע שלכם נמצאת על הדופק גם כשמדובר בזמן שלכם?

אם אתם מרבים להתווכח עם בני משפחה, עובדים ומטופלים, יכול להיות שהאיזון הקדוש השתבש, השתנה, ואתם שחוקים משום שלא שמתם לב לכך שגבולות שהצבתם נחצו זה מכבר. אם השחיקה מתבטאת פיזית בהפרעות שינה, בחלומות על מקום העבודה שלכם ואיכות השינה עצמה יורדת, גם כאן הגבול מיטשטש.

אם לא שמתם לב לכך שהסטרס הגיע אליכם, אם הפסקתם להרפות ולשחרר מתיחות טבעית מהעבודה והיא מלווה אתכם גם בשעות הפנאי בוויכוחים ונרגנות מתמדת, היא מקשה על הסובבים להיות סבלנים אליכם ואתם מאבדים אותם משום שכבר לא נעים בחברתכם.
קשיי עיכול, כאבי ראש, צריכה מוגברת של קפה ואלכוהול או אוכל, כאבי גב ושרירים, נוקשות ואי נוחות ונוקשות גופנית, אהל הסימנים לכך שהגוף שלכם הבין לפניכם שיש כאן בעיה ונתתם ללוח הזמנים שלכם להשתנות לרעתכם.

אם אתם מתווכחים עם בני זוג ובני משפחה על היעדרותכם הפיזית שהופכת להיעדרות רגשית, זהו הסימן המובהק ביותר שאתם זקוקים לעזרה בעיצוב מציאות חדשה. אם המצב חמור כדאי להיעזר באנשי מקצוע, לא רק טיפוליים. אם קרסתם בגלל עבודות משרדיות שאינכם מיומנים בהן וגוזלות מכם זמן רב – היעזרו בשירותי משרד. היום יש רבים שעושים זאת מהבית במחירים נוחים שלא יעיקו על התקציב. אם השותפים שלכם יכולים לתרום יותר, בקשו מהם או העריכו מחדש את השותפות אם היא כבר לא עובדת למענכם כמו פעם. אם אתם זקוקים ליועץ ארגוני ולמאמן עסקי שיארגן מחדש וימצב את העסק שלכם, אל תהססו.

הזמן הוא אין סופי, אנחנו עצמנו לא
לא כל דבר אפשר וכדאי לעשות לבד, במיוחד אם העול כבד מדי והמחיר הנפשי והפיזי יקר. החופש שלנו לעבוד לפי החוקים שלנו עלול לדרוש מחיר יקר שנובע מחציית הגבול בין החיים הפרטיים לבין העבודה, או רק משום שלא היינו קשובים לצרכים האמיתיים שלנו. הזמן עוזר להבין עד כמה חשוב לא לוותר על גבולות כדי להיות חופשיים באמת לחיות את חיינו.

נכתב ע"י צוות טיפולוג – תוכנת ניהול למטפלים המאפשרת תיעוד מסודר ומאובטח של מהלך הטיפולים, ניהול מטופלים, תיעוד הסטוריית טיפולים ועוד
לקריאה נוספת על מערכת ניהול ותיעוד לעוסקים בטיפול
נסו עכשיו את מערכת טיפולוג חינם וללא כל התחייבות: הרשמה

האתר משתמש ב״עוגיות״ (cookies) לצורך שיפור חווית המשתמש
דילוג לתוכן