אישיות המטפל כמפתח להצלחת הטיפול

קצת אחרי הדיפלומה של המטפל וניסיונו, עומדת למבחן האישיות שלו. זה נשמע מפתיע לפעמים, אבל אנשים מייחסים לכימיה עם המטפל, אותו מאפיין חמקמק שקשה לשים את האצבע בדיוק על מרכיביו, חשיבות גם אם לא תמיד יעזו להודות בכך. בפראפראזה על המשפט המפורסם של ד,ר מאיה אנג'לו – "אנשים ישכחו מה עשית ומה אמרת אבל לא ישכחו כיצד גרמת להם להרגיש", אפשר לומר שאנשים יתייחסו גם לתחושות שלהם בנוכחות המטפל כבסיס למתן האמון בו.

אסכולות וגישות והתאמתן לסוגי האישיות
ההתאמה מתחילה עוד קודם, למען האמת. יכולים להיות מטפלים באותו תחום שלכל אחד מהם גישה אחרת, "אסכולה", והיא בעצם תפיסת העולם שגיבשו לא מעט בזכות מרכיבי האישיות שלהם. אם שאלתם את עצמכם למה אנשים מייחסים חשיבות למאפיינים שלכם, זאת עשויה להיות התשובה. דיסוננסים מסוימים בין אישיות המטפל ותכונות האופי שלו לבין שיטת הטיפול שבחרו, או הגישה שהם נוקטים, עלולים להיקלט אצל המטופל ולהשפיע על התמסרותו לטיפול ועל סיכויי הצלחתו.
במקום ייעוץ אפשר להאיר את עיניו בנוגע לבחירה שעשה, עד כמה היא מתאימה לו באמת ואם הקדיש די מחשבה לדרך שבה הוא מתקבל אצל המטופל. מכיוון שהמודעות למקצועות הטיפול גבוהה במיוחד ממילא אצל מי שבוחר בדרך חיים זו, השאלה המתבקשת היא תמיד אם נהג בכנות עם עצמו והגישה שהוא נוקט הולמת את תפיסת עולמו, משום שהיא זו שמכתיבה ומבססת לא רק את מהלך הטיפול אלא גם את מערכת היחסים עם המטופל. המטפלים נבחנים על ידי המטופלים לא פחות מאשר הם בוחנים את המטופלים.

תכונות האופי וחשיבותן בבחירת מטופלים
תכונות האופי של מטפלים אינן מבטיחות התאמה מוחלטת למטופלים מסוימים. מתברר, לדוגמה, כי מטופלים גבוליים מסוימים זקוקים למטפלים בעלי יציבות מסוימת בגישה, כך שלא יוכלו למשוך אותם לכיוון זה או אחר בהתנהגותם. הצלחתו של המטפל בהימנעות מגלישה לתגובה נגדית לא הולמת פותרת את בעיית התסכול הצפוי הן למטפל והן למטופל באותה נדנדה רגשית.
יש מטפלים שמצליחים לשמור טוב יותר על המבנה הטיפולי, על הצבת גבולות מתאימים, על יחס טיפולי נאות, הימנעות ממלכודות כלשהן, ומציאת הדרך הנכונה לעבוד עם מטופלים הזקוקים למבנה יציב שכזה על מנת להפיק תועלת כלשהי מהטיפול.
יש מטפלים המתאימים למטופלים הזקוקים למידה גדולה וניכרת של אמפתיה, גם אם היא תחומה בתוך המגבלות של מערכת היחסים הטיפולית. הדבר נכון למטופלים שחשיבות השיפור העצמי והאופטימיות שלהם גדולה במיוחד, ולכן יש להתייחס גם להיבט זה בהבנה. כל זה אינו מובן מאליו אצל מטפלים שלא חוו אמפתיה טבעית כזאת המופנית כלפיהם, ולכן היכולת לעבוד עם מטופלים כאלה היא תוצאה של ההיסטוריה האישית שלו, הסיפור האישי של המטפל ועד כמה הוא מושפע ממנו בגישתו למטופלים. מידת בגרותו הנפשית, אותו מאפיין שלא נהוג לדבר עליו משום שמניחים כי מטפלים הגיעו למעמדם זה לאחר עבודה עצמית וגיבוש "אישיות של מטפל", האם פתר את כל הקונפליקטים האישים שלו והאם הוא ניחן בערכים התומכים בעבודה מסוג זה.

תגובת המטפלים למטופלים – שיקוף ותובנות
למרבה הצער, קונפליקטים על רקע אישיות המטפל אינם נתונים תמיד לשינוי באמצעות הכשרה מתאימה, אלא רצוי לקבל אותם כשיעור בפני עצמו. התובנות משיקוף אישיות המטפל בתגובת המטופל אמורות להוביל להגברת המודעות של המטפל לעצמו, למידת רגישותו למגבלותיו ולהבין כיצד הוא משפיע בכך על המטופל. זה יכול לאכזב רק אם הגישה הפסימית תגרום לאכזבה משתקת במקום לדרבן לפעילות מתקנת או לנסות לשפר את יכולת התקשורת שלו עם מטופלים. משום כך, חלק חיוני בהצלחת הדרך הטיפולית היא גמישות המטפל עצמו למה שהוא מזהה אצל מטופליו, ולהתאים את עצמו ואת הגישה הטיפולית שלו למטופלים ולמאפייניהם.

הנכם נמצאים באתר הבית של תוכנת טיפולוג – תוכנת ניהול למטפלים המאפשרת תיעוד מסודר ומאובטח של מהלך הטיפולים, ניהול מטופלים, תיעוד הסטוריית טיפולים ועוד
לקריאה נוספת על מערכת ניהול ותיעוד לעוסקים בטיפול
נסו עכשיו את מערכת טיפולוג חינם וללא כל התחייבות: הרשמה

האתר משתמש ב״עוגיות״ (cookies) לצורך שיפור חווית המשתמש
דילוג לתוכן