על גבולות פנימיים וחיצוניים – יתרונות הטיפול הביתי

הקונספט של קליניקות ובתי חולים מוכר כבר מאות שנים, עד כדי כך שטיפול ביתי כבר אינו שכיח כל כך. בשנים האחרונות חוזר הטיפול הביתי לדיון על יתרונותיו והתועלת הייחודית לו, כך שכדאי לבחון אם להרחיב את היצע השירותים שהקליניקה שלכם מספקת ולהציע גם אותו. התועלת שבהתנתקות היחסית של ה-setting בקליניקה בהליך הטיפולי ברורה, ועם זאת, יש טיפולים שסטינג טיפולי מנוכר מעט שכזה לא נחוץ להם. לעתים, הוא אף מנתק את המטפל מהסטינג הטיפולי החלופי שיכול להועיל למטופל יותר. ישנם כיום סוגים שונים של טיפולים ביתיים שעובדים ומפיקים תוצאות טובות יותר לכל הצדדים, כל עוד זוכרים ומקפידים על גבולות ברורים בסטינג הביתי.

המרחב הפרטי והסיפור האישי
הבית הוא המרחב הפרטי שלנו, אבל כזה שאנחנו מארחים בו אנשים ויודעים היטב שיש בו תנועה מבחוץ פנימה ולהפך. המקום מאפיין אותנו משום שאנחנו קובעים את תוכנו, עיצובו ואת האווירה שיש בו, והוא מלמד עלינו יותר מכל דבר אחר. אנחנו הכי טבעיים בשפת הגוף שלנו כשאנחנו בסביבה הטבעית והמגוננת שלנו, ולתקשורת לא מילולית זו יש משמעות רבה בטיפול, במיוחד כשלא תמיד אפשר להתבטא במילים אלא לספר את הסיפור שלנו בעזרת נוכחות במרחב הפרטי שלנו.
המרחב הביתי הוא המקום שמגדיר אותנו ואנחנו אותו. הוא זה שמשפיע על התפתחותנו וגורם לנו לחוש שייכים או מנותקים. המשמעויות שאנחנו נותנים למילה "בית" חשובות בכל טיפול שהוא, כי רק אז נוכל להיפתח לתהליך הריפוי והשיקום שמצפה לנו. לפעמים, העובדה שהמטפל נכנס הבייתה ומגיע אלינו פיזית היא הטריגר הפנימי שאנחנו זקוקים לו כדי לעמוד על רגלינו ולרצות לצאת מחוזקים מהבית לעולם החיצוני.

למי מתאימים טיפולים ביתיים?
דוגמה מובנת לטיפול ביתי נכון הוא הטיפול הביתי לחולים סופניים, ששהותם בבית בימיהם האחרונים אנושית ומכובדת יותר, למי שזה מתאפשר. בשלב זה של מחלתם הם עשויים להיתמך ולהרגיש שלווים יותר בסביבתם הטבעית והמוכרת, כך שטיפול ביתי הוא הפתרון המתבקש הרצוי. המטופל מוקף בני משפחה, שגם הם ירגישו נוח יותר ללוות את יקירם בבית במקום אתר מנוכר ומרוחק, גם אם מדובר בהוספיס ידידותי.
טיפול ביתי הוא פתרון שעשוי להועיל למטפלים שאינם זקוקים לקליניקה צמודה מסיבות שונות, אחת מהן כספית ולוגיסטית. אם מטפלים הוליסטיים יוצאים מדי פעם לימי כיף שחברות מארגנות לעובדיהן ואירועים המוניים יזומים בשטח, למה לא לייצא את הטיפולים האלה גם לביתו של המטופל? אם אין צורך בציוד רב מדי, כמובן, מעבר למזרן דק, ערכת מחטים או תכשירים שונים. הרי מיטה נוחה או ספה יימצאו ברוב הבתים, ובכך חוסך המטפל את ההוצאות על הקליניקה שלו ואף עשוי להגיע למספר רב יותר של מטופלים. אם יקבץ אותם יחד בביתו של מטופל שיסכים לכך, והפוך זאת לשגרה קבועה, כל הצדדים מרוויחים מכך שהמטפל מגיע אליהם.

טיפול ביתי בקהילה
גם בתחום הטיפולים הנפשיים הכרוניים ידוע זה מכבר שטיפולים ביתיים תומכים אחרי אשפוז מקטינים את תופעת הרה-הוספיטליזציה ומגבירים את סיכויי החולים להשתקם ולהחלים. שיטת הטיפול בהם ידועה בשם ACT – Assertive Community Therapy. שיטה זו כוללת מתן טיפול תרופתי, שיקום תעסוקתי ותמיכה רגשית בביתם, וצוות הטיפול הרב תחומי היה זמין להם במיוחד. ממחקרים רבים שנעשו בארצות הברית על השיטה ותוצאותיה, התברר ששיעור גבוה של מטופלים לא חזר להתאשפז לאחר ששוקם בקהילתם.
צורת טיפול ביתית נוספת המיושמת בקהילות ורואה בהן חשיבות רבה היא טיפול בקטינים, שתלותם בבית ובמשפחה גדלה מאוד. מערכות היחסים בין ילדים למבוגרים שאתם הם חיים נכנסות להקשר בהיר ומוחשי יותר כשרואים את מערך היחסים בסביבתו הטבעית. הבית הוא המקום הטוב ביותר לטיפולי שיקום לילדים ממשפחות שבהן ההורים אינם יכולים להתמודד עם נסיבות חיים ומשברים ולכן נזקקים לתמיכה וסיוע צמוד. למטפל ניתנת הזדמנות לראות את תנאי החיים של הילד, לבדוק את רמת התפקוד של הוריו ואת תנאי חייו, ולפיכך לאבחן ולהבין טוב יותר למה הילד מגיב או לא מגיב על הטיפול שלו כצפוי.
הבית הוא המרחב המוחשי אבל גם הרגשי והנפשי של הילד, ושינויים שמתרחשים בעקבות הטיפול מתבטאים בו מיידית. בדרך זו אפשר גם לראות בבירור היכן התפקוד של ההורים פוגע בהתקדמות הילד, היכן הילד פשוט אינו מקבל את הצרכים הבסיסיים שלו כמו פינה משלו, חשמל ומים, מזון ופינת עבודה שקטה להכין בה שיעורים.

הנכם נמצאים באתר הבית של תוכנת טיפולוג – תוכנת ניהול למטפלים המאפשרת תיעוד מסודר ומאובטח של מהלך הטיפולים, ניהול מטופלים, תיעוד הסטוריית טיפולים ועוד
לקריאה נוספת על מערכת ניהול ותיעוד לעוסקים בטיפול

נסו עכשיו את מערכת טיפולוג חינם וללא כל התחייבות: הרשמה

האתר משתמש ב״עוגיות״ (cookies) לצורך שיפור חווית המשתמש