האם לתלות את הדיפלומה על הקיר או לא?

בכל טקס סיום לימודים, קורס או השתלמות מוענקת לכל אדם שסיים תעודה מהודרת, דיפלומה, המעידה באופן רשמי כי האדם ששמו מופיע בה אכן סיים את חובותיו בהצלחה והוסמך לעסוק במקצוע או הוכשר בתחום ספציפי. זה נכון לגבי ענפים רבים, ממכונאות רכב ועד מקצועות טיפוליים, ויש רבים שבוחרים לתלות את התעודה על קיר חדר העבודה שלהם ולהציגה לראווה. מאידך, בפרט במקצועות הרפואה והטיפול, יש גם כאלה שבוחרים שלא לתלות את הדיפלומה.

לתלות או לא לתלות, זאת השאלה

המציגים לראווה את תעודותיהם על קיר ייעודי במשרד עשויים לטעון שהם עושים זאת ממספר סיבות. גאווה היא אולי הסיבה הנפוצה ביותר, משל אומר הרופא או המטפל: "עבדתי, השקעתי, הצלחתי, ועכשיו אני רוצה להראות את זה לעולם". יש בכך היגיון רב, שכן מטופל המגיע לקליניקה לראשונה עשוי לחוש ביטחון רב יותר כאשר יראה את התעודות הללו. יתרה מזאת, ככל שיש בידיו של אדם יותר תעודות פירוש הדבר שהוא מתמחה ביותר נושאים ובעל ניסיון עשיר יותר.

יש תחומים טיפוליים בהם תליית תעודות על הקיר נחשבת נורמטיבית עד כדי כך שאי-תלייה נתפסת כלא-מקצועית. כך למשל על פי קוד האתיקה המקצועית של הפסיכולוגים בישראל זו חובה של ממש להציג בחדר העבודה שלהם את התעודות המעידות על הסמכתם. 

ובכל זאת, יש רופאים ומטפלים רבים, לרבות פסיכולוגים, שבוחרים לא להציג את תעודותיהם. הנימוקים לכך מגוונים: אם רופא עובד במספר מרפאות במקביל, כיצד יבחר באיזו מהן יתלה את תעודותיו? אם מטפל חולק חלל עבודה עם מטפלים אחרים, תעודותיו של מי מהם ייתלו על הקיר?

יש גם אלה שאינם מעוניינים לגבות את הידע, המקצועיות והניסיון בתעודות, משום שבכל מקרה עיקר מטופליהם מגיעים בעקבות המלצות של מטופלים אחרים וכך נותר לתת לתוצאות הטיפול לדבר בשם עצמן. יש אפילו מי שרואים בתעודות סממן של התנשאות ולפיכך מעדיפים להצניע אותן על מנת להיתפס קרובים וידידותיים יותר אל המטופלים.

סיבה נוספת בעטיה רבים בוחרים לא לתלות את הדיפלומה על הקיר מכונה "תסמונת המתחזה"; מצב פסיכולוגי שהנמצא בו מתקשה להפנים את יכולותיו ומשוכנע כי איננו ראוי להישגיו, ולפיכך דוחה כל הוכחה חיצונית להסמכתו או הכשרותיו מתוך מחשבה שמדובר בעניין של מזל או טעות. תסמונת זו מוכרת בעיקר בקרב אנשי מקצוע המשתייכים לפלח מסוים של אוכלוסייה שאיננו זה שנתפס השולט באותו ענף של המקצוע, כגון רופאה ערבייה בתחום שהרוב בו גברים יהודים.

האם תלית את התעודה בקליניקה שלך?

אין תשובה אחת חד משמעית לשאלה האם לתלות את התעודה על הקיר או לא. אם בעבר היה ברור מאליו שהצגת התעודה לראווה היא חלק מן הייעוד שלה, כיום זו כבר שאלה פתוחה התלויה באופי ובהעדפה אישית. ואולי זה כלל לא משנה – אלא כל מה שחשוב הוא להיות איש המקצוע הכי טוב שבאפשרותך להיות.

 

לקריאה נוספת על מערכת ניהול לעוסקים בטיפול
אודות מערכת לניהול קליניקה, טיפולוג
נסו עכשיו את מערכת טיפולוג חינם וללא כל התחייבות: הרשמה

האתר משתמש ב״עוגיות״ (cookies) לצורך שיפור חווית המשתמש