מניעת שחיקה אצל רופאים ומטפלים

תופעת השחיקה אצל רופאים ומטפלים נפוצה מאוד ויש לה השלכות גם על המטופלים – שחיקת רופאים ומטפלים עלולה להוביל לאבחונים שגויים ולטיפול שאינו מקצועי. 

מה היא שחיקה וכיצד היא מתבטאת בקרב רופאים ומטפלים?

במהותה, שחיקה היא מצב של תשישות רגשית, נפשית ופיזית. כאשר השחיקה נזנחת ונדחקת הצידה, היא עלולה להחמיר ולהוביל גם לדיכאונות, אלכוהוליזם ובמקרי קצה גם להתאבדות.

לרוב מדובר בתהליך הדרגתי שמתגבר ומתעצם עם הזמן. השחיקה מתפתחת ומשתלטת על כל פינה בחיים לאט לאט, עד שלא ניתן להתעלם ממנה יותר.

מה הגורמים העיקריים לשחיקת רופאים ומטפלים?

רופאים ומטפלים חשופים למתחים רבים הנובעים מקבלת מטופלים רבים, שעות עבודה ארוכות, כשלעיתים אפילו מדובר ביממות רצופות. בנוסף, רופאים עלול לחוש שחיקה בשל האחריות לבריאות המטופלים המוטלת על כתפיהם. גורמים נוספים שמובילים לשחיקת רופאים ומטפלים כוללים התמודדות מול בירוקרטיה מורכבת, קשיים במציאת איזון בין החיים האישיים לבין העבודה וניהול שגרת יום שאינה מסודרת.

כיצד שחיקת רופאים משפיעה על יחסי מטפל מטופל?

הימצאות בחשיפה מוגברת למצבי לחץ וחוסר איזון מובילים לשחיקה. כמו כן נמצא קשר הדוק בין שחיקת רופאים ומטפלים לבין תקשורת לקויה בין המטופל למטפל שלו (Passalacqua & Segrin,  2012). רופאים ומטפלים הנמצאים במצבים של שחיקה, עלולים להיתקל בקושי לגלות כלפי המטופלים רגשות כמו אמפתיה, אשר חיונית מאוד ליצירת תקשורת בונה במערכת יחסים בין מטפל למטופל. המחקר מצא כי לטיב מערכת היחסים בין המטפל למטופל יש השפעה ניכרת על הצלחת הטיפול.

שחיקה מובילה לטיפולים מקוטעים ולא עקביים

שחיקת רופא – המאופיינת בתשישות רגשית, דה-פרסונליזציה וחוסר תחושת הישג אישי – עלולה להפריע לטיפול איכותי בחולה. לדוגמה, רופא או מטפל שנשחק, עלול לפספס פרטים חשובים באבחון ולהעניק טיפול שגוי. כך למשל, כאשר חולה מתלונן על כאבי בטן, רופא שסובל משחיקה עלול לשלוח אותו לביתו עם מרשם למשכך כאבים, מבלי לתת תשומת לב מירבית לבעיה. אם אותו מטופל סובל מבעיה בריאותית חמורה יותר אשר לא אובחנה בזמן, יש לכך השלכה חמורה מאוד על מצבו הבריאותי של המטופל.


כיצד תדעו אם אתם בתהליך של שחיקה?

1# תופעות התנהגותיות

שחיקה רפואית עלולה להוביל לדפוס התנהגותי הכולל נסיגה מלקיחת אחריות, בידוד חברתי, התמהמהות, אובדן תחושת זמן, עצבנות ותנודתיות רגשית, איחורים למקום העבודה, תלות מוגברת במזון, במשקאות אלכוהוליים או סמים מעוררים ועוד.

2# תופעות פיזיות

ברמה הפיזית, שחיקה עשויה להוביל למצבי עייפות ותשישות תמידיים. המערכת החיסונית נחלשת בשל השחיקה, וכתוצאה מכך, אתם עלולים לחלות לעיתים קרובות יותר ולסבול מכאבי ראש תכופים, כאבי גב ושרירים. תופעות פיזיות כוללות גם שינויים קיצוניים בתיאבון ובהרגלי השינה.

3# תופעות רגשיות

שחיקה בקרב רופאים ומטפלים מתבטאת בעיקר בתחושת התשה רגשית, ניתוקים רגשיים מהמטופלים, תחושת כישלון אישי וספק עצמי. בנוסף, רופאים רבים מדווחים על תחושת חוסר אונים ותבוסתנות – כל אלו מובילים לאובדן המוטיבציה וירידה חדה בתחושת התקווה וברגשות חיוביים.

כיצד ניתן ולטפל ולהתמודד עם תסמיני השחיקה?

  • הקפידו על אורח חיים בריא

על מנת לצלוח עומסים רגשיים, נפשיים ופיזיים עליכם לשמור ולחזק את הבסיס הפיזי – הקפידו על אכילה בריאה, פעילות גופנית סדירה ושינה מספקת. כאשר אחד מהמרכיבים הללו יוצא מאיזון, הרבה יותר קשה להתמודד עם ימי עבודה ארוכים ולוחצים.

  • הוסיפו אספקטים נוספים לעבודת הטיפול

במסגרת תפקידכם כרופאים או מטפלים, עליכם לעמוד בלוח זמנים צפוף, להתמודד עם אחריות רבה ושעות עבודה מסביב לשעון. יחד עם זאת, עולם הרפואה והטיפול יכול להציע עוד מגוון עבודות שיכולות לרענן לכם את שגרת היום, להוריד את רמות המתח, להכניס סיפוק לחייכם ולמנוע שחיקה מוגברת.

אם אתם בעלי התמחות ספציפית או וותק רב, באפשרותכם לשלב בשגרת עבודתכם הרצאות או סמינרים בכנסים לטיפול ורפואה. במסגרת הרצאות וסמינרים, תוכלו להעביר את הידע אל דור המתמחים הבא, ולשתף את הפרספקטיבה הייחודית שלכם אותה צברתם לאחר שנות ניסיון ועבודה רבות.

  • התחילו את היום שלכם נכון

הקדישו זמן כדי להתכונן ליום שלפניכם. קומו מעט מוקדם יותר על מנת שיהיה לכם זמן להקדיש לארוחת בוקר עשירה שתחזק אתכם. בנוסף לכך, קחו לעצמכם כמה דקות כדי לבצע סשן של נשימות, בצעו מדיטציה או דמיון מודרך והאזינו למוזיקה מרגיעה. כשמתחילים את הבוקר כך, יש סיכוי גבוה יותר שהיום שלכם ייראה אחרת.

  • למדו להציב גבולות

הגדירו מהם סדרי העדיפויות הנוגעים לעבודה, לחברים ולמשפחה שלכם. הגבולות שלכם צריכים להיות ברורים ויש להיצמד אליהם מבלי לנהל משא ומתן. אינכם חייבים לרצות תמיד אנשים אחרים, וזכותכם לסרב לבקשות מסוימות אשר גובות מכם מחיר נפשי יקר. אתם לא צריכים להיות תמיד שם עבור כולם בכל עת – זה מתכון לעייפות ולשחיקה.

  • זכרו מדוע בחרתם במקצוע הרפואה

נסו להתחבר מחדש לסיבה המקורית שבגללה נכנסתם לתחום הרפואה או הטיפול מלכתחילה. חפשו את ה"למה" הזה בעבודה שלכם, כל יום מחדש. לפעמים אנחנו כל כך עסוקים בלעבור ולשרוד את הקשיים בעבודה, שאנחנו מתעלמים מכל הרגעים שמעניקים לנו מטרה ומשמעות.


לסיכום, חשוב לזכור שאתם לא לבד – כמעט מחצית מהרופאים או המטפלים חוו או חווים שחיקה. זכרו, אין קשר בין שחיקה לשאלה אם אתם רופאים או מטפלים טובים. זה רק מצביע על כך שאתם בני אדם שגם זקוקים למעט תשומת לב וטיפול מדי פעם.

 

מקורות

Passalacqua, S. A., & Segrin, C. (2012). The effect of resident physician stress, burnout, and empathy on patient-centered communication during the long-call shift. Health communication27(5), 449-456.‏

Patel, R. S., Sekhri, S., Bhimanadham, N. N., Imran, S., & Hossain, S. (2019). A review on strategies to manage physician burnout. Cureus11(6).‏

 

לקריאה נוספת על מערכת ניהול לרופאים ומרפאות
אודות מערכת לניהול קליניקה, טיפולוג
נסו עכשיו את מערכת טיפולוג חינם וללא כל התחייבות: הרשמה

האתר משתמש ב״עוגיות״ (cookies) לצורך שיפור חווית המשתמש